Bestellen »
« Terug naar het overzicht
Jeukprobleemeigenaarschap
Tegenover mij in de coupé namen een man en een vrouw plaats. Ze gleden tegelijk naar beneden in hun stoel, zodat ze er precies in pasten. Ik zeg het zonder oordeel. Terwijl de trein station Amersfoort verliet, haalde de vrouw een stokbrood uit een papieren tas en gaf het aan de man. Zelf nam ze er ook een. Het stokbrood was gestoken in plastic om de honing, de rucola en de brie binnenboord te houden. Er was iets met horizontaal beleggen en verticaal vasthouden. Al knijpend in het brood rolden ze de folie een stukje naar beneden om een hap te nemen. Langzaam kauwend, ritselden ze het plastic iets verder omlaag voor de volgende hap. Waarschijnlijk deden ze dat zo voorzichtig en zachtjes mogelijk om geen geluidshinder te veroorzaken, maar juist daardoor vulde de coupé zich met een tergend, niet aflatend geknisper en gekraak. Toen de broden eindelijk verwerkt waren en ik probeerde verder te lezen – we naderden de bocht bij Harderwijk – propte de vrouw het plastic in de prullenbak. Omdat die al vol was, protesteerde het plastic door zich luid knisperend weer uit te vouwen en het deksel op te tillen. Na drie pogingen gaf de vrouw het op. Ze pakte de papieren tas erbij. Nóg een stokbrood! Een acute aanval van vurig eczeem verspreidde zich over mijn hele lichaam.
Hoe zou een coach op dit probleem van mij reageren? Ik denk dat An Kramer zou zeggen, het is een klimaatprobleem. Dat is niet een probleem van die man en die vrouw, noch dat van jou, maar van het Symbioceen. We lossen het samen op. Net zo min als bij An Kramer wil ik Jeffrey Wijnberg woorden in de mond leggen, maar hij zou waarschijnlijk vragen of ik geen interessanter probleem voor hem had. Leest u zijn bijdrage over provocatieve coaching. En Saskia Teppema zou zeggen: “Ik zie het als jouw probleem, Aart. Emotionele jeuk noem ik het. Je bent boos.” Leest u vooral haar column. Het zijn haar laatste woorden, althans in TvC. Als u de smaak van Saskia wilt behouden, koopt u dan haar vegetarisch kookboek dat binnenkort verschijnt.
Thuisgekomen deed ik verslag van mijn jeukervaring. “Dan doe je toch oordopjes in,” was het commentaar. “Die heb ik niet, ik wil me niet afsluiten voor anderen.” “Stel je niet aan. Koop gewoon oordopjes.” Inderdaad, je kunt voor een jeukprobleem naar een coach, naar het Symbioceen of naar de Action.
Veel leesplezier!
Aart Deddens
Hoofdredacteur
INHOUD
JEUK
INTERVIEW
Klimaatgesprekken, Mieke Voogd & Joris Brenninkmeijer over klimaat en coaching, Sijtze de Roos
ARTIKEL
Krabben voor het klimaat, An Kramer
COLUMN
Jeukindeling, Saskia Teppema
ARTIKEL
Coaching ontjeukt en herjeukt, em. prof. dr. Thijs Homan
IK-ANDER
INTERVIEW
Interview met Lammert Kamphuis, Jeuk van het ongelijk van anderen, Sandra van der Maarel & Aart Deddens
ARTIKEL
Aanraken is nodig in coaching, Petra de Bruijn
INTERVIEW
n gesprek met Morten Hjort, Over de kracht van verhalen, Sandra van der Maarel
ORGANISATIE
ARTIKEL
De Ambachtsschool pakt uit, Impressie van een seminar over organiseren en veranderen, Sijtze de Roos
BOEKBESPREKING
Zin en onzin over coaching, Ontmoeting tussen wetenschap en praktijk, Eefje Rondeel & Aveline Dijkman
CARTOON
Mijn handen jeuken, Carla Knötschke
TOOL
Hersenjeuk, Jeffrey Wijnberg
ARTIKEL
De verhitte dynamiek van de dramadriehoek, Linda Doornweerd & Annemiek Hormann
COLUMN
Jeuk, Yvonne Burger
ORGANISATIE
Diepgaand coachen aan de oppervlakte, Fer van den Boomen & Marcel Hoonhout
MAATSCHAPPIJ
ARTIKEL
Boksen met moeders, John de Haas
UIT DE BOEKENKAST
Alles is te klein, Sijtze de Roos
GEDICHT
WETENSCHAP SAMENGEVAT
Lara Solms & Johan Lataster
COLUMN
Jeukcoaches, Annet Murre
DILEMMA
Geen klik, en dan? Annette Bienfait
LEESVOER