Wat doet werkdruk met je lichaam?
ma 22 apr 2024
Wist je dat één op de drie werknemers last heeft van werkdruk? Ze ervaren emotionele belasting van hun werktaken, kunnen het tempo niet volgen of hebben moeite met de omvang van het werk. Op zich geen ramp, want een beetje druk kan net helpen om productief en efficiënt aan de slag te gaan. Maar hoe hoger die druk oploopt, hoe minder je in staat bent om je werk uit te voeren. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, wijzen we je op enkele lichamelijke signalen waaraan je een te hoge werkdruk herkent.
We spreken van werkdruk wanneer de werkbelasting hoger is dan wat de werknemer fysiek of mentaal aankan. Strakke deadlines die je onmogelijk kan halen, oneindige stapels dossiers waar je niet doorheen geraakt of onrealistische verwachtingen van leidinggevenden en collega’s.
Hoe je een hoge werkdruk kan herkennen? Je raakt overspannen, voelt je gestresseerd en bent misschien zelfs gedemotiveerd om je taken uit te voeren. Maar ook lichamelijke klachten kunnen wijzen op een hoge werkdruk.
1. Spanningshoofdpijn
Pijn aan je voorhoofd of slapen, alsof er een te strakke band rond je hoofd zit? Dan heb je waarschijnlijk last van spanningshoofdpijn. De meeste mensen ervaren deze pijn als mild tot matig, maar het zorgt wel voor heel wat ongemakken. Je kan je misschien minder goed concentreren of voelt je plotseling enorm vermoeid.
In extreme gevallen kan je zelfs misselijk en duizelig zijn of overgevoelig worden voor licht en geluid. Verdwijnt de spanningshoofdpijn niet na enkele dagen? Dan trek je best aan de alarmbel.
2. Spierpijn
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het is een overblijfsel van de natuurlijke vecht-of-vluchtreactie van ons lichaam: we maken ons klaar om snel te reageren op dreigend gevaar. Het grote probleem? Bij stress op het werk is er helemaal geen fysiek gevaar waar we tegen moeten strijden. Onze spieren blijven strak in aanvalsmodus staan en kunnen zich niet ontspannen.
Het gevolg kan je al raden: overmatige spierspanning, een stijve nek en pijnlijke schouders. Die klachten kunnen soms weken of zelfs maanden aanhouden.
3. Oververmoeidheid
Last van oververmoeidheid? De kans dat een hoge werkdruk daar voor iets tussen zit is reëel. Werknemers die veel druk ervaren, kampen vaak met een verstoorde nachtrust. Ze piekeren en vallen daardoor moeilijker in slaap. Of ze worden in de loop van de nacht meerdere keren wakker en voelen zich daardoor onvoldoende uitgerust.
Nochtans heeft een lichaam onder stress net méér rust nodig om te herstellen, want zo’n drukke werkdag vreet aan ons energiepeil. Een batterij die nooit terug kan opladen, loopt op een bepaald moment volledig leeg. En dat willen we natuurlijk vermijden.
4. Ademhalingsproblemen
Moeite met ademen, hyperventilatie en kortademigheid als gevolg van een hoge werkdruk komen vaker voor dan je zou denken. Dat is op zich niet verwonderlijk: een sporter die moet presteren, raakt na verloop van tijd ook buiten adem. Op de werkvloer is dat net hetzelfde.
Je hersenen en spieren hebben meer zuurstof nodig om de opdrachten af te werken en deadlines te halen, dus je longen moeten harder werken. Gaat je ademhaling overkop? Probeer jezelf te kalmeren door langzamer uit te ademen.
5. Maag- en darmklachten
Wanneer ons lichaam onder stress staat, krijgen de meest essentiële organen voorrang. De hersenen moeten snel beslissingen maken, je hart moet in sneltempo bloed sturen naar je spieren en je longen moeten je volledige lichaam van zuurstof voorzien. Je maag en darmen zijn op dat moment geen prioriteit.
Een logische reflex van ons lichaam om even geen aandacht en energie te besteden aan het spijsverteringsstelsel, al kan dat op lange termijn wel problemen met zich meebrengen. Denk aan misselijkheid, braken, diarree of constipatie.
Herken je één of meerdere van deze symptomen?
Luister naar je lichaam en wacht niet te lang om in te grijpen! Het lijken onschuldige kwaaltjes, maar ze doen meer kwaad dan je zou denken. Een langdurige werkdruk verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes en infecties.
Ook je mentale weerbaarheid wordt aangetast. Een burn-out is dan gevaarlijk dichtbij. Trek je stoute schoenen dus aan en spreek je leidinggevende aan over de hoge werkdruk. Of maak een afspraak bij je huisarts. Die weet vast wel raad met je klachten.(bronnen: Jobat. FNV, Intermediair, Bright Plus)