Waarom we af en toe ‘neen’ moeten zeggen
ma 18 nov 2024
Het stellen van grenzen is essentieel, zowel privé als professioneel. Toch zeggen we vaak "ja" tegen verzoeken die onze grenzen overschrijden. Volgens bewustzijnscoach Sabina van Roest is dit gedrag schadelijk: "Als je geen neen kunt zeggen, ga je over je eigen grenzen heen." Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen – en dat hoeft ook niet. In dit artikel lees je hoe je bewust kunt leren kiezen voor jezelf, zonder schuldgevoel, en hoe "neen" zeggen bijdraagt aan een gezonder evenwicht in je werk en leven.
Neen zeggen op het werk: ja zeggen tegen jezelf
Neen zeggen op het werk is essentieel om grenzen te stellen en overbelasting te voorkomen, stelt coach Annelies Quaegebeur. Het weigeren van taken die niet aansluiten bij je prioriteiten en waarden kan bijdragen aan meer mentale balans en werkplezier. Hoewel het moeilijk kan zijn om in een professionele context "neen" te zeggen uit angst voor relationele schade, benadrukt Quaegebeur dat duidelijkheid juist relaties versterkt. Neen zeggen tegen een ander is eigenlijk ja zeggen tegen jezelf, wat bijdraagt aan je welzijn en effectiviteit.
Creëer focus en ruimte in je agenda
Om efficiënt met je tijd om te gaan, is het belangrijk prioriteiten te stellen. Blokkeer tijd in je agenda voor de belangrijkste taken en schakel meldingen uit om focus te behouden. Reserveer ook momenten voor ontspanning, zodat je energiek blijft. Maak je agenda overzichtelijker door taken te schrappen, uit te stellen, te delegeren of efficiënter aan te pakken, zoals een lange vergadering vervangen door een e-mailupdate. Zo houd je ruimte voor wat écht belangrijk is en blijf je productief zonder overbelasting.
6 tips om neen te zeggen
Hoe je dan precies het best neen kan zeggen en waar je rekening mee moet houden? Enkele tips...
1. Besef dat je altijd de keuze hebt
Je antwoordt op een vraag tot medewerking. “Onthoud dat de vrager eigenlijk moet verwachten dat dat wel degelijk een mogelijk antwoord is. Anders zouden ze je zeggen dat je iets moet doen, en het niet vragen”, stelt Annelies Quaegebeur.
2.Geef jezelf tijd voor een denkpauze
Heb jij de neiging om onder druk snel ja te zeggen? Of overvalt iemand je met een verzoek? Geef jezelf dan een denkpauze en zeg dat je er later op terugkomt.
3. Soms kan het snel
Weet je meteen dat iets niet lukt of kan: zeg het dan meteen. Natuurlijk kun je achteraf nog annuleren en mag je best van gedacht veranderen. “Maar regelmatig achteraf annuleren, kan er ook op wijzen dat je jezelf te veel stretcht”, oppert Quaegebeur.
4. Keep it simple
Vaak zijn we geneigd om onze afwijzing uitgebreid te argumenteren. Maar het gebeurt beter duidelijk (en respectvol). “Neen zeggen mag ook zonder lange uitleg, een verklaring of excuus”, aldus Sabina van Roest.
5. Denk mee
Soms voel je je genoodzaakt om bij je afwijzing toch te helpen in de zin van: ik kan zelf niet, maar ken iemand die meer geschikt is. “Zo help je mee aan een oplossing, terwijl je tegelijkertijd je grenzen bewaakt.”
6. Oefening baart kunst
Het vergt oefening om je op je gemak te voelen als je neen zegt. “Begin bijvoorbeeld met evenementen of projecten te weigeren die je in je persoonlijke leven niet wilt doen, zoals zetelen in de ouderraad”, raadt Quaegebeur aan. “En start daarna met vaker ‘neen’ te zeggen op het werk.” (bronnen: Jobat, Go for happy! Magazine)