Podcast: Gelukkig ben je soms ongelukkig

di 19 apr 2022

In de podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Liefdesverdriet. Ziekte. Dood. Gemiddeld eens in de twee jaar gebeurt er iets naars dat je leven opschudt. Die gebeurtenissen kun je zien als tegenslagen. Maar volgens Nele Jacobs, hoogleraar Levenslooppsychologie, kun je ze ook aangrijpen als kans om je leven tegen het licht te houden. Ben je gelukkig met wat je doet? Heb je nog dromen die je wilt verwezenlijken? En wat moet je doen om deze te bereiken? Angst en gemis zijn bij uitstek gelegenheden om te veranderen en te groeien. De hoogleraar weet simpele oefeningen die je daarbij kunnen helpen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je maar één herinnering aan dit leven mag meenemen naar het hiernamaals. Welke herinnering zou dat zijn? Of: wat moet er straks op jouw grafsteen staan? Het antwoord zegt veel over hoe je in het leven wil staan, en wat je nog wilt bereiken. Voor een betekenisvol leven bestaat geen algemeen recept. Wel een eigen pad, en een eigen koers. (bron: Open Universiteit)


Over Nele Jacobs…
Nele Jacobs is sinds 2016 hoogleraar Levenslooppsychologie aan faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Haar onderzoek is gericht op de ontwikkeling van mensen: Wat maakt dat iemand tevreden of gelukkig is met de invulling van het leven?  En hoe kan positieve psychologie helpen om welzijn, groei en zelfrealisatie in verschillende levensfases te realiseren?

 

Naar het overzicht