Meer dan helft van de managers wil coaching om burn-out te voorkomen

di 22 apr 2025

Burn-outpreventie staat hoog op de agenda van Belgische managers. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox in opdracht van de International Coaching Federation (ICF) bij 250 C-level managers. 57% van de managers beschouwt een burn-out voorkomen als prioriteit en meer dan de helft (62%) vindt dat coaching rond burn-outs voorkomen verplicht moet worden. ​ ​

Wijdverspreid probleem ​
Burn-out is al langer een bekend fenomeen in het bedrijfsleven, maar de urgentie rond dit thema neemt alleen maar toe. Dat bevestigen de resultaten van het nieuwe ICF onderzoek: bijna 3 op de 10 managers die in burn-out geloven (29%) hebben zelf al een burn-out gehad. Volgens de respondenten zijn de belangrijkste oorzaken van burn-out aanhoudende druk om resultaten te behalen (42%), een overweldigende werklast (41%) en vervagende grenzen tussen werk en privé (35%). Daarnaast beschouwt 69% van de managers burn-out als een probleem dat voortkomt uit een combinatie van zowel persoonlijke als professionele factoren. De missie van ICF is om coaching toegankelijker te maken en het bewustzijn over de rol van coaching bij het voorkomen van burn-out te vergroten in plaats van alleen de gevolgen ervan te bestrijden.

“Het aantal gevallen van burn-out neemt toe in België en over de hele wereld. De resultaten van onze nieuwste studie bewijzen dat burn-out een belangrijke uitdaging is die managers willen overwinnen, meestal veroorzaakt door constante druk om resultaten te behalen, overweldigende werklast en een gebrek aan evenwicht tussen werk en privé. Coaching is een bewezen manier om burn-out te voorkomen zodat het de kwaliteit en productiviteit van het werk niet onderbreekt”, zegt Isabelle Maes, Virtual Community Manager voor ICF Professional Coaches.

Impact van burn-out op bedrijven
Volgens de helft van de respondenten heeft burn-out niet enkel gevolgen voor de werknemers, maar vormt het ook een operationeel risico voor het bedrijf. Het grootste gevaar, volgens 53% van de managers, is een verlies aan productiviteit en middelen. Daarnaast ziet 43% burn-out als een uitdaging voor het leiderschap, terwijl 28% het ook als een mogelijk reputatierisico beschouwt. Dit bevestigt het belang van preventieve strategieën binnen organisaties om zowel medewerkers als de bedrijfscontinuïteit te beschermen.

Behoefte aan coaching en preventieve aanpak
Ondanks de brede erkenning van het probleem, blijkt uit het onderzoek van ICF dat 7 op de 10 managers die in het burn-out fenomeen geloven (71%) nog geen specifieke opleidingen hebben gevolgd om het te bestrijden of ermee om te gaan. Tegelijkertijd toont de enquête een duidelijke bereidheid tot verandering: de helft van de respondenten geeft aan geïnteresseerd te zijn in coaching rond burn-outpreventie. 62% die het burn-out fenomeen erkennen vindt dat zo’n opleiding verplicht zou moeten zijn. “Het domino-effect van burn-out, vooral bij leidinggevenden, kan ingrijpend zijn. Wanneer burn-out niet proactief wordt aangepakt, kan het snel de betrokkenheid, welzijn en het behoud van zowel managers als werknemers belemmeren. Helaas geeft slechts 18% van de ondervraagde managers aan over preventieve middelen te beschikken om de potentiële risico's aan te pakken”, zegt Florent Schaeffer, Regional Manager voor Europa en Afrika bij ICF.

Gen X en jongere managers zijn meer getraind in burn-outpreventie
Managers jonger dan 55 jaar halen vaker de overweldigende werklast aan als een van de belangrijkste oorzaken van burn-out. Tegelijkertijd hebben zij al meer opleidingen gevolgd om burn-out te voorkomen. ​“In 2025 viert ICF haar 30-jarig bestaan, en we kijken vooruit naar de ontwikkeling van coaching en een veelbelovende toekomst. Meer leiders dan ooit schakelen coaches in om hun teams te ondersteunen en een coachingscultuur binnen hun organisaties te bevorderen. Met deze verandering zijn we optimistisch dat coaches een sleutelrol zullen spelen in een nieuwe fase van de werkwereld. Een fase waarin leiders beter in staat zijn om burn-out te voorkomen en aan te pakken, en waarin werkculturen duurzamer worden, zodat medewerkers elke dag het beste van zichzelf kunnen geven”, zegt Magdalena Nowicka Mook, CEO van ICF. (bron: HRmagazine)

 

Naar het overzicht