Hybride werken verlaagt risico op burn-out
ma 19 aug 2024
Dat een hybride werkregime voor minder stress en een beter evenwicht tussen werk en privé kan zorgen, wisten we al langer. Maar kan het ook het risico op een burn-out verlagen? Volgens het merendeel van de hybride werknemers wel. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van International Workplace Group.
De waarde van hybride werken
Hybride werken lijkt voor heel wat werknemers een positieve ervaring te zijn. Zo is de meerderheid wel fan van de toegenomen flexibiliteit en ook de meer evenwichtige werk-privébalans wordt steevast naar waarde geschat. Maar er is meer.
Volgens een onderzoek door International Workplace Group zou maar liefst 75% van de ondervraagde hybride werknemers ervan overtuigd zijn dat de overstap naar hybride werken het risico op een werkgerelateerde burn-out drastisch kan verminderen.
De resultaten van het onderzoek
Voor wie de voordelen van hybride werken al heeft mogen ervaren, klinkt het inderdaad niet zo verwonderlijk. Het wegvallen van de hectische ochtend- en avondrush en het gevoel dat je relatief zelfstandig en flexibel kunt werken vanuit je vertrouwde, huiselijke omgeving zorgt vaak voor heel wat rust in het hoofd en een algemeen positief gevoel.
De extra vrijgekomen tijd door het wegvallen van het woon-werkverkeer geeft dan weer de mogelijkheid om aan zelfzorg te doen, zowel fysiek als mentaal. Een positieve evolutie, zeker als je weer dat maar liefst 72% van de ondervraagde werknemers vóór de overstap naar een hybride werkregime effectief een burn-out ervaarde.
De cijfers van het onderzoek spreken voor zich. Dankzij het hybride werkregime…
… vindt 86% een beter evenwicht tussen werk en privé,
… geeft 86% aan hierdoor het dagelijkse leven beter aan te kunnen,
… voelt 79% zich sindsdien minder uitgeput en afgemat,
… ervaart 78% minder (chronische) stress,
… staat 72% minder angstig in het leven,
… eet 58% een pak gezonder (exit pauzes aan de snoepautomaat),
… doet 54% aan meer lichaamsbeweging (tussendoor of als pauze),
… slaapt 68% een pak beter dan voordien,
… vindt 74% zich productiever,
… en vindt 76% zich meer gemotiveerd.
Voltijds terug naar kantoor: goede zaak of niet?
De eventuele mogelijkheid om niet langer hybride te werken maar terug voltijds op het vertrouwde kantoor door te brengen, kan dan weer op minder enthousiasme rekenen. Zo’n 76% geeft openlijk aan dat dit een negatieve impact zou hebben op hun mentale welzijn. Hybride werken is dus - als het van de werknemer afhangt - duidelijk een blijver.
“De verschuiving naar hybride werken levert niet alleen productiviteits- en financiële voordelen op voor bedrijven en een betere werk-privébalans voor werknemers, maar draagt ook bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid”, besluit Mark Dixon, CEO van de International Workplace Group. “Doordat werknemers minder woon-werkverkeer hebben, ontstaat er meer tijd voor hun eigen welzijn en wordt de kans op een burn-out onder werknemers kleiner.” (bron: Jobat)