De nieuwe werkelijkheid van de terugkeer naar kantoor

di 22 mrt 2022

Nu het thuiswerkadvies is opgeheven, keert het leven weer terug naar normaal. Maar de inrichting van de werkweek lijkt blijvend te veranderen. Deels op afstand en deels op kantoorlocatie werken lijkt het gewenste, hybride model te zijn. Maar hoe krijgt dat gestalte in de praktijk? In het actieonderzoek Leiden in Hybride Tijden volgen onderzoekers van de UvA samen met de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) de rol van de leidinggevende om tot een werkbare hybride realiteit te komen.

“In Nederland hebben naar schatting 4 miljoen werkenden tijdens de coronapandemie vanuit huis doorgewerkt. Meer dan de helft wil ook in de toekomst deels thuis blijven werken, maar de behoeften en verwachtingen van werknemers, teams, leidinggevenden, en organisaties kunnen onderling sterk verschillen”, vertelt arbeids- en organisatiepsycholoog Hanneke Grutterink van de UvA. “Dat levert een behoorlijke puzzel op, want hoe houd je rekening met die verschillende behoeften en kun je uiteindelijk samen je werk goed doen? Het doel van ons onderzoek is om handvatten aan te reiken om de terugkeer naar kantoor vorm te geven. Zo ontwikkelen we een praktische tool die leidinggevenden helpt het gesprek aan te gaan met hun team om vervolgens gericht en beargumenteerd maatwerk te leveren met de teamopgave als uitgangspunt.”



Stap voor stap
“We beginnen met interviews en een quickscan om de precieze behoeften van medewerkers, teams en leidinggevenden in kaart te brengen en daar concrete actiepunten aan te verbinden”, vult Grutterinks collega Roy Sijbom aan. “Mede op basis van deze inzichten ontwikkelen we de tool, een zogenoemde serious game in de vorm van een koerskaart of roadmap, die leidinggevenden en het team helpt om in dialoog het hybride werken stap voor stap vorm te geven.” Grutterink en Sijbom werken in het project samen met Sjoukje Giesing, Senior HR Business Partner/HRMO adviseur bij Rijkswaterstaat, en Marjolein Wevers, Senior Manager Workforce Transformation bij Deloitte.

Het onderzoek wordt benaderd vanuit de rol van leidinggevenden. Het organiseren van de dialoog over het hybride werken speelt een belangrijke rol hierin. Daarnaast kijken de onderzoekers hoe je ervoor kunt zorgen dat je elkaars perspectieven blijft begrijpen en van daaruit tot aanpassingen kan komen in de (maatwerk)afspraken. Het gaat om actieonderzoek, wat wil zeggen dat het onderzoek zelf en de interventies ineengevlochten zijn. Grutterink: “We combineren actie en reflectie, zodat  iedereen al doende kan leren en lerend kan doen. Onze focus ligt op het oplossen van problemen en tegelijkertijd nieuwe kennis creëren.”

TerugkeerChallenge
Het actieonderzoek Leiden in Hybride Tijden wordt gedaan binnen de zogenoemde TerugkeerChallenge van de NVsP. De NSvP riep in december 2021 verschillende organisaties op om hun onderzoeksideeën hiervoor in te dienen. Uit de ingediende onderzoeksvoorstellen werd dat van het team onder leiding van Grutterink verkozen tot winnaar en gehonoreerd met een subsidie van € 20.000. (bronnen: UvA, NSvP)

Naar het overzicht