3 lessen om maximaal regie te krijgen over jouw leven

Les 1

wo 26 feb 2020 - Guido van de Wiel

Wordt jouw gedrag bepaald door je omgeving of bepaal jij zelf hoe jij reageert op je omgeving? In dit drieluik behandel ik drie lessen hoe je meer regie kunt krijgen over jouw leven.

De eerste les gaat over bewust kiezen van wat je feitelijk aldoor aan het oefenen bent door wat je dagelijks zegt, denkt en doet: van welke houding en welk gedrag zou je eigenlijk steeds meer willen laten zien en van welke houding en gedrag zou je afscheid willen nemen? In deze column staat daarmee tegelijkertijd de vraag centraal in welke – al dan niet onbewuste – patronen, gewoonten of overtuigingen jij beland bent, hoe je daar grip op krijgt en er weer zelf sturing aan weet te geven.

Je hebt bijvoorbeeld het patroon ontwikkeld om vooral een succesvolle carrière na te jagen, omdat je dacht dat dat gelukkig zou maken. Of de gewoonte om altijd gelijk te willen krijgen. De overtuiging dat het beter is om conflicten te vermijden dan ze op te zoeken; dat meer macht beter is, dat binding je angstig maakt of verlating je juist bij de strot grijpt. Of wat te denken van patronen zoals: je zorgen maken om je spaargeld om te weinig geld, je huis, je hypotheek, je volgende auto, jaloers zijn op studenten met weinig verplichtingen of juist op ceo’s met chauffeur, klagen over je gezondheid, je buurman, je baas of de overtuiging dat je zelf niet de moeite waard bent, geen fouten zou mogen maken, er niet mag zijn, je lelijk, te groot, te klein, te dik, te dun bent.

En laten we wel zijn: iedereen heeft patronen, gewoontes en overtuigingen. Daar is niets mis mee. Maar naarmate je je hier minder bewust van bent, gaat op een gegeven moment de vraag spelen: heb jij een patroon of heeft het patroon jou?

Hieronder citeer ik graag een tekst die ik tegenkwam via Thubten Kway, een man geboren in Singapore die zich van 1979 tot 1992 heeft teruggetrokken in een Tibetaans boeddhistisch klooster. Hij deelde een filmpje waarin onderstaande tekst wordt uitgesproken door een kind van een jaar of tien (van wie ik vermoed dat het zijn zoontje is), die daarmee bijna een kleine Boeddha lijkt. Hoe dan ook gaat het uiteindelijk natuurlijk niet om de afzender, maar om de vraag hoe en of we de wijsheid die in de tekst schuilgaat ontvangen.

“Wat oefen jij dagelijks?
Want wat je oefent, daar word jij goed in.
Wat oefen jij?
Oefen jij blijdschap in je leven?
Oefen jij vrede in je leven?
Oefen jij vreugde in je leven?
Of oefen jij vooral hoe je moet klagen?
Want als jij vaak klaagt, dan zul jij daar heel goed in worden.
Dan word je daar zo goed in dat jij O-VER-AL fouten ziet.
Zelfs als er GEEN fout is, een fout die een leek niet zal zien,
zul jij, omdat jij expert bent, het zien!
Wat oefen jij?
Oefen jij boosheid?
Want als jij boosheid zult oefenen,
dan zul je daar heel goed in worden.
Je zult daar zo goed in worden dat je zelfs om het meest triviale ding boos zult worden.
Zoals wanneer je in het vliegtuig zit,
dan zal de stoel iets verderop er op een of andere manier beter uitzien. 
Dan de stoel die jou is toegewezen.
En dat is zo oneerlijk van de vliegtuigmaatschappij!
Wat oefen jij?
Oefen jij om je zorgen te maken?
Want als jij oefent om je zorgen te maken, 
dan zul je daar heel goed in worden.
Je zult daar zo goed in worden dat je je over ALLES zorgen gaat maken, zelfs over de buffel die je niet hebt.
Dus – als het waar is dat het een kwestie van oefenen is – dan stel ik voor om blijdschap te gaan oefenen!”


Tot zover de tekst die via Thubten Kway op mijn pad kwam. Besef dat al het dagelijkse gedrag dat je vertoont feitelijk een training is. Een training waardoor je in alle bijbehorende overtuigingen, gedachten, gewoonten en handelingen in de loop van de tijd – gewenst of ongewenst –  beter wordt en daar steeds vaker, steeds méér van laat zien. Juist daarom is het belangrijk om bewust te kiezen welke kwaliteiten je wilt oefenen. Start klein, begin vandaag, zet dagelijks met aandacht een stapje. Zodat we over een paar jaar collectief rondlopen in de eredivisie compassie tonen, in de Champions League positief denken en we van zelfacceptatie en mentale veerkracht doorlopende Olympische sporten hebben gemaakt. Zodat we elkaar aanzetten om de gouden plak van gulheid – of de zwarte band van verantwoordelijkheid nemen – te behalen en zo samen de hoogste dan in dankbaarheid weten te bereiken. Dat iedereen mee kan doen, is belangrijker dan dat één iemand wint. Andere belangrijke spieren oefen je juist niet in een sportschool maar met vrienden én onbekenden. Het zijn je lachspieren. Oefen blijdschap. Juist als je op het punt staat te gaan klagen.

Train dagelijks de mentale heupworp om van je klacht een kracht te maken; elk nu bevat een kans om ongewenste patronen te ontmantelen en je ontwikkeling al oefenend in de door jou gewenste richting voort te zetten.


Guido van de Wiel (Wheel Productions) is organisatiepsycholoog, ghostwriter en schrijfcoach. Hij schreef boeken zoals Durf het verschil te maken, Organiseren met toekomst en Innoveerkracht. Guido is onder andere verbonden aan de Veranderbrigade en is executive coach bij meerdere business schools. www.wheelproductions.nl

Naar het overzicht